Membongkar Rahsia Khusyu’ Dalam Solat

 

Hari ini, marilah kita ambil sedikit masa untuk menyemak semula amalan solat kita. Adakah ianya benar-benar sempurna dan sama sepertimana yang dilakukan oleh nabi kita Muhammad S.A.W.

Kerana nabi pernah berpesan… “Solatlah kamu seperti mana kamu melihat aku solat” hadis riwayat Bukhari & Muslim.

Apabila nabi bersolat, baginda akan mengerjakannya dengan penuh khusyuk, begitu juga dengan sahabat-sahabat nabi, mereka akan melakukan solat dengan penuh khusyuk.

Tetapi kita hari ini, apabila sedang melakukan solat, pelbagai perkara yang terlintas dan bermain di fikiran. Fikiran pun mula melayang-layang, pada ketika itulah juga pelbagai perkara akan mula diingati, dari perihal kerja pejabat, kepada perihal rumahtangga, hal kewangan, hal anak-anak dan pelbagai lagi.

Bila kita ingin memulakan solat, angkat takbir sahaja, pada awalnya kita dapat rasa fokus kita untuk solat, menghadap Allah yang Maha Besar. Namun, tak sampai 20 saat selepas itu, fikiran kita mula menerawang.

Terus teringat nasi goreng semalam yang ada dalam fridge dan boleh dipanaskan untuk makan kelak, terus teringat road tax kereta dah mati tak berbayar dan pelbagai fikiran lain yang langsung tiada kaitan dengan solat kita.

Sedihnya… Amalan solat yang sepatutnya dapat mendekatkan diri kita kepada Allah, menjadikan kita sebaliknya. Kita semakin jauh dengan Allah dan Allah pula benci kepada kita sewaktu kita sedang solat. Nauzzubillah min zalik.

Apa yang perlu kita buat? Jom kita ikuti pengajaran kisah dari Ustaz Dr Zaharudin bertajuk Inikah Kita Di Hadapan Allah?

“Ustaz, saya kerap tak khusyu’ dalam solat saya, walaupun saya faham ketika solat saya berhadapan dengan Allah SWT”
“Cuba ustaz beri sebab yang paling jelas agar saya dapat faham” Demikian permintaan seorang peserta Kursus Penghayatan Solat kepada saya.
Agak sukar juga untuk memberikan satu jawapan memuaskan, mungkin bagi saya ia sememangnya memuaskan hati, tetapi tidak bagi orang lain. Ini kerana asas ilmu seseorang memainkan peranan penting dalam sebarang jenis kefahaman.
Inilah cabaran dalam menyampaikan risalah Islam, jawapan bagi sesuatu isu itu mungkin ‘straight forward’ boleh diperolehi di dalam al-Quran, bagaimanapun cara menyampaikannya perlu dipelbagaikan. Terutamanya Allah SWT menyebut bahawa :
وكان الإنسان أكثر شيئ جدلا
Ertinya : Dan sesungguhnya manusia itu adalah yang paling banyak memperdebatkan ( arahan dan larangan Allah SWT )

Cubaan Saya Menjawab
“Apa pandangan anta jika ada seorang kanak-kanak berumur 1 tahun dibiarkan berada di hujung cerun bangunan 20 tingkat, apa agaknya perasaan kanak-kanak itu? agaknya dia rasa takut atau tidak berada di situ ?” Tanya saya.
“Sudah tentu dia tak berapa takut ustaz, kita pulak yang takut biasanya” jawabnya dengan yakin.
“Ok, saya nak tanya lagi, apa pula perasaan kanak-kanak tersebut jika dibawa di hadapan seekor harimau yang sedang lapar agaknya?” uji saya lagi.
“sama je ustaz, dia tak endah pun, silap haribulan…mungkin budak tu peluk je harimau tu” sambil ketawa kecil dijawabnya kali ini.
“tepat sekali, bagaimana pula jika anta berada depan harimau yang sama? Takut tak agaknya?”
“mestilah ustaz..” balasnya.
“anta minat durian tak?” saya bertanya.
“uii suka sangat tu, favorite saya” tersengeh pemuda itu, nampak lapar terus dia bila sebut nama durian
“macam mana respond kanak-kanak umur setahun jika letak durian yang tajam kulitnya itu depan mata dia, dia suka macam anta tak?”
“tak la ustaz, mana budak macam tu tahu durian tu sedap..susu je yang dia tahu sedap” jawabnya.
Itulah Jawapan
Itulah jawapan bagi soalan anta tadi, anta tanya saya kenapa anta tak khusyuk dalam solat sedangkan anta tahu sedang berada di hadapan Allah SWT…
“Macam mana tu ustaz” berkerut pemuda ini cuba memahamkan dirinya.

Begini.. Kanak-kanak tadi tidak merasa gerun atau takut berada di hujung cerun bangunan tinggi mahupun di hadapan harimau lapar dan juga tidak bergembira sangat bila diberikan durian yang sedap itu. Berbanding orang dewasa yang apabila diletakkan di cerun bangunan dan di depan harimau lapar, sudah tentu kita berasa takut dan berlari pecut ! Ini kerana ILMU dan KEYAKINAN kita tentang bahayanya keadaan itu. Malah suasana itu sudah cukup menaikkan hormon Adrenaline kita kita untuk bertindak dengan pantas menjauhkan diri dari suasana bahaya itu.
Berbeza kanak-kanak umur setahun tadi kerana dia masih belum cukup ILMU dan TIADA SEBARANG KEYAKINAN tentang erti bahaya di cerun dan depan harimau, malah dia tiada juga ilmu tentang sedapnya durian itu.

Itulah jawapannya, bila kita mengucapkan di dalam doa iftitah kita
إني وجهتُ وجهي للذي فطر السموات والأرض حنيفاً مسلماً
Ertinya : “Sesungguhnya aku menghadapkan wajahku di hadapan pemilik langit dan bumi dalam keadaan sebagai seorang muslim yang suci.

Tidakkah kita merasai kehebatan dan kebesaran Allah SWT, yang merupakan pemilik langit, bumi dan segala isinya. Tidakkah kita dapat merasakan kerasnya bentuk ‘azab yang boleh diturunkan oleh Allah SWT kepada manusia dan lemahnya kita untuk menghadapi sebarang bencana tersebut..tetapi mengapa masih lagi kita tidak khusyu dan hormat serta gerun berada di hadapan Yang Maha Berkuasa seperti ini?

Ia tidak lain, tidak bukan..kerana ilmu umat Islam kini tentang kekuasaan Allah SWT dan keyakinannya terhadap dahsyatnya bentuk azab Allah SWT adalah amat cetek, secetek kanak-kanak berumur 1 tahun tadi.

Justeru, ayuh kita  menaikkan ilmu kita ke paras ilmu orang dewasa apabila berhadapan dengan Allah SWT. Jom kita bercita-cita untuk mendewasakan iman dan ilmu terhadap Allah SWT ini dengan “upgrade” ilmu dan kefahaman kita.  Moga kita dapat berada di syurga Allah bersama para Nabi dan menikmati nikmat yang tiada tandingannya.

SILA KLIK GAMBAR INI UNTUK TEMPAHAN CD KOMPILASI KHUSYUK SOLAT 

Call Now Button
%d bloggers like this: