Ini adalah Sebuah Kisah Nyata Terjadi di Kota Jeddah,Arab Saudi ketika ada sepasang suami isteri yang sedang bertengkar.

Tiba-tiba suami mengangkat tangannya tinggi-tinggi dan menampar sang isteri..

Isteripun menangis, makhluk yang lembut, yang terlarang untuk disakiti…

Dalam keadaan berantakan, tiba-tiba terdengar ketukan pintu, sang isteri masih teresak tangisannya…

Diintipnya di lubang pintu oleh sang suami, ternyata mertua dan keluarga isterinya yang datang.

Dengan bingungnya dia membukakan pintu dan sang isteri dengan cepat lari ke belakang dan mencuci mukanya supaya tidak tetlihat dia sedang menangis…

Akan tetapi sang ibu tetap menangkap puterinya habis menangis, dan bertanyalah sang ibu,
“Apa engkau habis menangis duhai putriku? Kenapa engkau menangis?”

Sang puteri menjawab,
“Ya ibu, aku menangis, kerana rinduku pada ibu, dan akhirnya Allah mengirimkan juga ibu datang ke sini, hingga tersampaikanlah rinduku ini”, sambil memeluk ibunya dalam keadaan masih menangis..

Sang suami tidak menduga isterinya akan berucap seperti itu, dia fikir, habislah rumah tangganya dengan sang isteri mengadukan perbuatannya pada ibunya, ternyata justeru sebaliknya..

Dan setelah itu, sang suami keluar rumah menuju ke pasar, membeli makanan untuk tetamu yang datang, dan dia membeli sebuah perhiasan emas bernilai 1000 real (sekitar 33 juta).

Sesampainya di rumah, dia menjamu tetamunya dan setelah tetamunya pulang, dia mendatangi isterinya dan memberikan perhiasan tersebut.

Sang isteri berkata,
“Subhanallah, ini kan terlalu mahal untukku wahai suamiku,”
sang suami mnjawab,
“Engkau telah menyelamatkan rumah tanggaku, engkau sungguh-sungguh wanita solihah, engkau wahai isteriku wanita yang aku cintai.

Pesanan:
👉Rahsiakan permasalahan rumah tangga kepada orang tua, kerna itu akan menjadi beban orang tua, setelah seumur hidup kita sudah membebani orangtua
👉Dianjurkan, hargailah setiap kebaikan yang sudah dilakukan oleh pasangan kita.,
👉Dianjurkan sesekali memberikan hadiah Istimewa kepada sang isteri, sebagai tanda terima kasih kita atas perjuangan dan jerih payahnya

Mudah-mudahan keluarga kita menjadi keluarga yang sakinah mawaddah wa rohmah serta mendapatkan Anak-anak yang Soleh Solehah. Moga pasangan kita penyejuk mata kita…Aamin.

đź’–Hadirlah Bahagia : http://www.fatehteam.com/la-tahzan-usahlah-bersedih/

 

 

 


Call Now Button